Mijn favorieten

Aftrekbare (aankoop)kosten eigen woning

Hieronder staat een overzicht van de meest voorkomende eenmalige kosten bij de aankoop van een eigen woning.

Kosten  Aftrekbaar
Overdrachtsbelasting  Nee
   
Notariskosten hypotheekakte  Ja
Notariskosten leveringsakte  Nee
Kadastrale rechten hypotheekakte  Ja
Kadastrale rechten leveringsakte  Nee
   
Afsluitprovisie (beperkt, zie onder)  Ja
Taxatiekosten  Ja
Kosten Nationale Hypotheek Garantie  Ja
Borgstellingsprovisie  Ja
Makelaarskosten  Nee
   

Telefoonkosten / reiskosten / portokosten /

advieskosten ter zake van de hypotheek

 Ja


Afsluitprovisie

De aftrek van de eenmalige afsluitprovisie is in het jaar van betaling beperkt tot maximaal 1,5% van de aangegane schuld of het absolute bedrag van € 3.630 per belastingplichtige. Indien er dus sprake is van fiscaal partnerschap, hebben beide belastingplichtigen ieder recht op een aftrek van maximaal 1,5% of € 3.630. Dit bedrag is ineens aftrekbaar. Het restant kan gedurende de resterende looptijd van de lening jaarlijks in gelijke delen in aftrek worden gebracht op het belastbaar inkomen. Bij het overlijden mogen de nog niet in aftrek gebrachte afsluitprovisies in een keer in aftrek worden gebracht in het jaar van overlijden.

Meefinancieren van aftrekbare kosten

Naast de eenmalige aftrek van kosten, komt het geregeld voor dat de kosten die direct samenhangen met de aanschaf van de eigen woning worden meegefinancierd in de 

(hypothecaire) lening voor de aanschaf van de eigen woning. De rente die ziet op deze meegefinancierde kosten is aftrekbaar. Deze versoepeling gold voorheen alleen voor starters, echter sinds 1 januari 2010 geldt het ook voor doorstromers.


Tussentijdse kosten

Naast de kosten bij aanschaf van een woning kunnen ook tussentijds bepaalde eenmalige kosten worden gemaakt. Denk hierbij aan boeterente en royementskosten bij het oversluiten van de hypotheek of vertragingsrente bij het te laat betalen. Deze kosten zijn eveneens aftrekbaar.

Rente over rente  

Rente op leningen die zijn aangegaan om de aftrekbare rente en kosten van geldleningen te betalen komen niet voor aftrek in aanmerking (bijvoorbeeld een lening om de boeterente of bouwrente te betalen).

Bouwrente
Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is doorgaans bouwrente verschuldigd tot aan het moment dat de akte van hypotheek is gepasseerd. Na het passeren van de akte van hypotheek is hypotheekrente verschuldigd aan de hypotheekverstrekker. Bouwrente is verschuldigd omdat de aannemer de bouwmaterialen moet voorschieten. De bouwrente valt uiteen in twee delen.
 

De eerste periode loopt van het moment van de start van de bouw tot aan het moment van het tekenen van de koopovereenkomst. De verschuldigde rente over deze periode is niet aftrekbaar. De totale bouwrente uit deze periode behoort tot de koopsom van de woning. De geldlening voor aanschaf van de woning wordt aangemerkt als eigen woningschuld. Daarmee wordt de meegefinancierde bouwrente onderdeel van de eigen woningschuld en komt de rente op deze lening dus ook volledig in aftrek.


De tweede periode loopt van het moment van het tekenen van de koopovereenkomst tot aan het moment van het passeren van de akte van hypotheek. Deze bouwrente kan in aftrek worden gebracht. Als de bouwrente uit deze periode wordt meegefinancierd in de geldlening voor de aanschaf van de woning, dan is de rente die ziet op de meegefinancierde bouwrente niet aftrekbaar.
 

Na het passeren van de hypotheekakte is geen bouwrente meer verschuldigd. Er moet dan wel rente worden betaald voor het al opgenomen hypotheekbedrag. Je betaalt dan "rente tijdens de bouw". Deze rente is aftrekbaar. Ook hiervoor geldt dat wanneer dit (aftrekbare) bedrag wordt meegefinancierd, de rente over dit leningsdeel niet aftrekbaar is.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring